Macau Mac GGR turun sebanyak 80 peratus: penganalisis
toto

Macau Mac GGR turun sebanyak 80 peratus: penganalisis

Hasil perjudian kasar (GGR) kasino Macau dijangka jatuh dalam julat 70 peratus hingga 80 peratus pada bulan Mac dari segi tahun ke tahun, mencadangkan Data HK beberapa pembrokeran. Itu berlaku selepas Februari mencatatkan tahap GGR bulanan terendah sejak 2004, menurut data rasmi.

JP Morgan Securities (Asia Pacific) Ltd berkata dalam nota Isnin bahawa pendapatan perjudian Mac di Macau adalah “sedikit lebih baik, tetapi masih buruk” berbanding bulan sebelumnya. Berdasarkan semakan institusi itu sendiri, Macau GGR untuk 15 hari pertama bulan Mac dianggarkan berjumlah MOP2.85 bilion (AS$356.2 juta), atau sekitar MOP190 juta sehari, “turun 75 peratus kepada 80 peratus tahun ke tahun”.

Menurut pembrokeran, keputusan menunjukkan bahawa kadar larian GGR minggu lepas ialah MOP205 juta hingga MOP210 juta sehari. “Walaupun ini lebih baik sedikit daripada sekitar MOP170 juta/hari pada minggu sebelumnya, kami berpendapat trend minggu ke minggu hampir tidak bermakna pada ketika ini kerana ia akan terus sangat tidak menentu, didorong oleh sekumpulan kecil pemain, ” kata penganalisis DS Kim, Derek Choi dan Jeremy An.

Mereka menambah: “VIP nampaknya lebih baik (turun 70 peratus kepada 75 peratus tahun ke tahun) daripada jisim (turun 80 peratus kepada 85 peratus), yang juga dalam jangkaan dan tidak begitu ketara” dari segi corak yang bermakna.

Pembrokeran lain, Sanford C. Bernstein Ltd, menyatakan dalam memo Isnin bahawa purata kadar harian (ADR) minggu lalu “meningkat sedikit” tetapi ADR bulan sehingga kini masih turun 77 peratus berbanding Mac 2019, kerana Macau terus mengalami wabak coronavirus yang berterusan.

“Kami menganggarkan VIP lebih kuat daripada jisim, dengan pegangan tinggi dalam VIP (lebih 4 peratus) dan turun naik yang ketara,” tulis penganalisis Vitaly Umansky, Eunice Lee dan Kelsey Zhu.

Institusi itu berkata ia menganggarkan GGR Mac turun 75 peratus kepada 80 peratus, dengan mengandaikan tiada peningkatan ketara dalam pengeluaran visa dan perjalanan ke Macau. JP Morgan berkata juga ia memodelkan GGR untuk Data SDY merosot antara 70 peratus hingga 80 peratus pada Mac dan kira-kira 35 peratus pada suku kedua, berdasarkan “anggaran pembrokeran bahawa sekatan perjalanan boleh ditarik balik seawal April, yang kemudiannya akan diikuti oleh pemulihan ‘berperingkat’ dalam permintaan sehingga akhir tahun.”

Langkah Covid-19

Instinet LLC Brokerage Nomura berkata pada hari Jumaat ambil perhatian bahawa terdapat kemungkinan pihak berkuasa di tanah besar China mungkin pada April atau Mei mengurangkan keadaan perjalanan ke Macau.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk membendung penularan virus Covid-19, beberapa sekatan telah dilaksanakan – termasuk penggantungan sementara, dilaporkan sejak akhir Januari, visa keluar baharu di bawah skim lawatan individu Keluaran SDY (IVS) China. Kumpulan pelancongan dari tanah besar ke Macau juga digantung. Sekatan sedemikian telah mengakibatkan pengurangan mendadak dalam tahap normal trafik rentas sempadan antara Macau dan tanah besar.

Macau merekodkan dua kes import baharu Covid-19 masing-masing pada Ahad dan Isnin. Kes pertama melibatkan jangkitan wanita Korea Selatan yang bekerja di bandar itu dan baru pulang dari perjalanan ke Portugal. Kes baharu kedua jangkitan import membabitkan seorang lelaki warga Sepanyol, dikatakan menjalankan perniagaan di Macao. Jangkitannya dikesan sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Macau.

Kerajaan Macau telah mengumumkan bahawa mulai Selasa (17 Mac) semua pelawat ke Macau yang telah mengembara – dalam 14 hari sebelum ketibaan – di mana-mana di luar Greater China akan tertakluk kepada pemerhatian perubatan selama 14 hari. Dalam konteks ini, ini bermakna sesiapa sahaja yang pernah mengembara pada masa itu ke tempat selain tanah besar China, Hong Kong dan Taiwan.

JP Morgan berkata langkah itu “tidak akan memberi kesan besar” kepada industri permainan Macau, “memandangkan kepekatan ketara GGR Macau datang daripada pemain China.”

“Walaupun kami menerima kebimbangan jangka pendek mengenai trend GGR yang mengerikan dan pemotongan pendapatan sampingan jualan, kami percaya kebanyakan pemotongan akan dilakukan pada bulan depan (GGR selepas Mac, ditambah kemungkinan penyambungan semula Macau IVS), selepas itu kami menjangkakan ini saham meningkat lebih tinggi pada arah aliran ‘kurang buruk’ dan menormalkan gandaan,” kata broker itu.