Macau mempertimbangkan untuk melaraskan sekatan kemasukan dari tanah besar
toto

Macau mempertimbangkan untuk melaraskan sekatan kemasukan dari tanah besar

Kerajaan Macau berkata ia mungkin mempertimbangkan “menyesuaikan” sekatan kemasukan bagi orang yang ingin pergi ke bandar dari tanah besar Togel SGP China, kerana penyebaran virus Covid-19 di tanah besar nampaknya semakin perlahan. Kerajaan Macau bagaimanapun mungkin mengukuhkan sekatan terhadap mereka yang ingin pergi ke Macau dari beberapa negara Eropah, kata seorang pegawai dari Biro Kesihatan bandar itu.

Semasa sidang akhbar pada hari Rabu, jurucakap Biro Kesihatan berkata situasi semasa wabak virus Covid-19 di tanah besar China “berkurang,” dengan jumlah kes jangkitan di beberapa wilayah dan bandar stabil untuk beberapa hari. Memandangkan situasi itu, kerajaan Macau mungkin mempertimbangkan untuk “menyesuaikan” beberapa sekatan kemasukan bagi orang yang tiba dari tanah besar, tambah orang itu, tanpa menyatakan langkah yang boleh diubah.

Tanah Besar China – tempat virus itu mula-mula dikesan – telah merekodkan beberapa jangkitan baharu terendahnya selama beberapa hari, dengan hanya 19 dilaporkan pada hari Isnin. Tetapi terdapat peningkatan dalam kes jangkitan baharu yang disahkan, dilaporkan didorong oleh individu yang dijangkiti yang tiba dari luar negara. China mempunyai 24 kes baharu yang disahkan pada hari Selasa, menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan.

Kerajaan Macau telah melaksanakan peraturan kuarantin ke atas penduduk tanah besar China yang tiba di bandar itu, dan sejak Februari mula Data SDY menguatkuasakan pemeriksaan perubatan untuk pelancong yang pernah ke mana-mana kawasan yang mempunyai insiden tinggi novel coronavirus – termasuk tempat di luar China – dalam tempoh 14 hari .

Pihak berkuasa di tanah besar China telah berhenti mengeluarkan dari akhir Januari – dan sehingga diberitahu kelak – visa skim lawatan individu (IVS) untuk lawatan ke Macau oleh penduduk tanah besar. Kumpulan pelancongan dari tanah besar ke Macau juga digantung. Pihak berkuasa berkata langkah itu adalah sebahagian daripada usaha untuk mengurangkan perjalanan merentasi China dan mengurangkan risiko penularan koronavirus lebih lanjut.

Dalam taklimat akhbar hari Rabu, wakil Biro Kesihatan juga berkata bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan untuk meletakkan lebih banyak negara Pengeluaran SGP Eropah dalam senarai “kawasan berisiko tinggi”, yang bermaksud bahawa orang yang tiba dari destinasi tersebut akan dikehendaki menjalani kuarantin 14 hari.

Pada masa ini, Korea Selatan, Jepun, Iran, Itali, Perancis, Sepanyol dan Jerman berada dalam senarai “kawasan berisiko tinggi” kerajaan. Kerajaan juga menggesa penduduk mengelak perjalanan ke negara tersebut.

Pada hari Rabu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata wabak itu kini “pandemik” – yang ditakrifkan sebagai “penyebaran penyakit baharu di seluruh dunia” – kerana kes di luar China telah melonjak 13 kali ganda dalam dua minggu.