Pelancongan tanah besar ke Macau mungkin menjelang Mei: Nomura
toto

Pelancongan tanah besar ke Macau mungkin menjelang Mei: Nomura

Nomura’s Instinet LLC berkata pada hari Jumaat terdapat kemungkinan pihak berkuasa di tanah besar China mungkin pada April atau Mei “membuka semula” sempadan dengan Macau, sekali gus membenarkan beberapa lalu lintas Data SDY pelancongan ke bandar terakhir itu.

Walaupun titik persimpangan itu tidak ditutup secara rasmi, beberapa sekatan telah dilaksanakan – termasuk penggantungan sementara, dilaporkan sejak akhir Januari , visa keluar baharu di bawah skim lawatan individu (IVS) China, di tengah-tengah koronavirus di negara itu dan kini dunia. amaran. Kumpulan pelancongan dari tanah besar ke Macau juga digantung. Sekatan sedemikian telah mengakibatkan pengurangan mendadak dalam tahap normal trafik rentas sempadan antara Macau dan tanah besar.

Memo Nomura dikeluarkan sebelum berita muncul pada hari Ahad mengenai kes import baharu Covid-19 di Macau, melibatkan jangkitan seorang wanita Korea Selatan yang bekerja di bandar itu dan baru pulang dari perjalanan ke Portugal.

Dalam nota Jumaat, penganalisis Nomura Harry Curtis, Daniel Adam dan Brian Dobson telah mengakui bahawa terdapat “perubahan pantas” berlaku dari segi sentimen pelabur dan aliran berita mengenai kesan Covid-19 terhadap permainan Macau dan industri yang lebih luas.

Tetapi mereka menyatakan kemungkinan kembalinya tahap trafik rentas Keluaran HK sempadan yang agak normal dengan tanah besar “dalam tempoh dua bulan” adalah berdasarkan perbualan institusi itu dengan beberapa pengurus hartanah permainan di Macau.

“Sementara kerajaan [Cina] masih menutup akses dari negara-negara yang terjejas di Eropah dan Asia,” pandangan di Macau dan wilayah tanah besar jiran Guangdong “boleh menggalakkan penyambungan semula pengeluaran IVS secara beransur-ansur,” kata Nomura.

Penduduk tanah besar itu masih boleh mendapatkan visa keluar ke Macau – visa perniagaan, visa transit dan visa perjumpaan keluarga dilaporkan telah tersedia menurut beberapa pengulas – pada masa ini masih boleh menghadapi pemeriksaan sehingga lapan jam di sempadan untuk pemeriksaan berhubung coronavirus, dan jika didapati positif perlu membayar untuk rawatan di Macau.

Pada 11 Mac, jurucakap kerajaan Macau menyebut bandar itu sedang mempertimbangkan untuk membuat “penyesuaian” – sifat yang tidak ditentukan – dalam sekatan kemasukan untuk orang yang ingin melancong ke Macau dari Data HK tanah besar China, kerana kesan novel coronavirus kelihatan semakin berkurangan di China.

“Lebih daripada mana-mana pasaran dan sektor lain dalam tempoh terdekat, kami percaya bahawa pemulihan permintaan di Macau, bergantung pada kadar dan keluasan pembukaan semula sempadan, mempunyai potensi untuk menjadi lebih curam daripada pemulihan dalam perjalanan korporat global,” penganalisis Nomura kata dalam nota Jumaat.

Wong Fai, naib presiden Majlis Industri Pelancongan Macau, memberitahu GGRAsia bahawa beliau pada masa ini tidak mempunyai berita mengenai sama ada pengeluaran visa IVS atau pakej pelancongan keluar untuk warga tanah besar akan disambung semula.